Pradžia

← Įvairios žinios ® →

Nesuklasifikuota, bet dėmesio verta informacija turėtų pakliūti į šį puslapį…

  –  1  –  

= = = = = = = = Ω = = Ω = = = = = =

IŠEITINĖS KOMPENSACIJOS

Internetinių peticijų atžvilgiu esu skeptikas, nes  įstatymai nieko neįpareigoja į jas kaip nors reaguoti, o ir klastojama jose gali būti gausiai. Vis tik žemiau perspausdinu D.Karpienės PETICIJĄ, nes ji verta dėmesio. Manau ji nenusako kokio nors žmonių pavydo seimūnų atžvilgiu. Ji tik nurodo, kad tokios išmokos, civilizuotame pasaulyje turėtų būti laikoma nusikalstamos.  Nes į seimą bolatiruojamasi iš anksto žinant, kad po 4 metų bus kadencijos pabaiga ir reikės vietą užleisti kitam… Tad pinigus savo išeitinei kompensacijai, kiekvienas seimo narys turėtų atsidėti pats savo asmeninėse taupymo sąskaitose.

2013-01-21

Perspausdinu tik peticijos pradžią, o visą skaitykite paspaudę ant paskutiniojo sakinio.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Esu Lietuvos pilietė ir negaliu susitaikyti su LR Seime esama tvarka dėl išeitinės išmokos skyrimo seimo nariams, jos , pasibaigus jų kadencijai (LR Konstitucijos 63 str.) neturėtų būti mokamos.
Argumentai, kodėl taip manau:
1. Seimo nariai dirba pagal terminuotas darbo sutartis (LR Daro kodekso 109 str.3 d.). Vadinasi, sutartis sudaroma laikui, kuriam jie išrinkti. Todėl darbo santykiai pasibaigia suėjus terminui (LR Darbo kodekso 126 str. 1 d.). Pagal LR Darbo kodeksą, pasibaigus darbo santykiams pagal 126 str., išeitinė išmoka nepriklauso. (aišku, jeigu įstatymai ar kolektyvinės sutartys nenustato kitaip). Šiuo atveju Seimo statutas 15(5) str. numato, kad “Nutrūkus Seimo nario įgaliojimams Konstitucijos 63 straipsnio 1 ir 4 punktuose numatytais atvejais, jam išmokama išeitinė išmoka“. Kyla klausimas, kodėl… <SPAUSTI ČIA> ...

  –  2  –

= = = = = = = = Ω = = Ω = = = = = =

BALTARUSIJOJE


Troleibusas "Vytautas"

Atsitiktinai užklydau į taip nuvertintą Baltarusiją. Ir buvau keistai nustebintas: baltarusiai gaminasi autobusus ir troleibusus “Витовт“. Labai gerai žinau, kad kai kuriuose šaltiniuose jie Vytautą Didįjį laiko savu kunigaikščiu. Aišku, aš netikiu, kad Vytautas buvo ne lietuvis, tačiau netikiu ir, kad Baltarusijoje taip bloga gyventi, kaip mums bando įskiepyti politikai. Kai kurie politikai...

Kaip ten bebūtų, bet jei prisikeltų mūsų šlovingasis kunigaikštis, jis pamatęs tokias mašinas savo garbei, manau, apie baltarusius galvotų kur kas geriau nei mūsų personos. 2012-10-10

 

 

–  3  –

 

= = = = = = = = Ω = = Ω = = = = = =

 

MŪSŲ SVEIKATOS APSAUGA

Švedą pritrenkė Lietuvos pacientų skundai

Inga Saukienė,

http://www.DELFI.lt     2013 m. gruodžio 1 d. 19:01
Švedą pritrenkė Lietuvos pacientų skundai

© Organizatorių nuotr.

Europos pacientų forumo prezidentas Andersas Olausonas, teigė, kad šiuo metu Lietuvoje esančią pacientų padėtį galima palyginti su ta, kuri kitose Europos šalyse buvo prieš keliasdešimt metų. Švedas stebisi jo ausis pasiekiančiais mūsų šalies pacientų skundais, kad gydytojai už savo darbą reikalauja kažkokio atlygio ar dovanų. Jei iš tiesų taip yra, esą reikia kelti aliarmą.

– Lietuvoje pačių pacientų sąmonėje įsišaknijęs požiūris, kad jeigu „neduosi“, tave blogai gydys.

– Mano požiūriu, tai visiškai nepriimtina. Gydytojai atlieka savo darbą, teikia paslaugą pacientams, ir pacientai neprivalo už tai atsidėkoti darydami gydytojų gyvenimą malonesnį. Iš tiesų gydytojai privalo lengvinti pacientų gyvenimą, todėl apie atlygius ir dovanas neturi būti nė kalbos. Žinoma, aš visuomet esu draugiškas su savo gydytoju, džiaugiuosi, kai jis man padeda. Gydytojas visada nusipelno pagarbos už savo darbą, tačiau tai visai kas kitas nei atsidėkojimas pinigais.

 – Kaip Jūs vertinate oficialias priemokas už gydymo paslaugas, apie kurias taip pat tiek mūsų šalyje, tiek kitur daug diskutuojama?

– Klausimas sudėtingas, pirmiausiai jis susijęs su mokesčiais, todėl turbūt nėra vieno atsakymo visoms šalims. Svarbiausia, kad gydymas turi būti vienodai prieinamas visiems piliečiams. Kai kuriose šalyse patiems žmonėms už gydymą tenka primokėti pakankamai daug. Švedijoje dalį sumos už vizitą pas gydytoją aš taip pat susimoku, tačiau tai suma, kurią aš galiu sau leisti. Švedijoje egzistuoja lubos – jei vizitai pas gydytoją per metus tau kainuoja daugiau už nurodytą didžiausią sumą, perviršį padengia valstybė.

– Kaip vertinate raginimus patiems pacientams prisiimti daugiau atsakomybės, siūlymus papildomais mokesčiais apmokestinti nesveiką gyvenimo būdą?

– Aš už tai, kad alkoholis ir tabakas brangtų, tačiau nesveikai gyvenantys, jokiu būdu neturėtų mokėti didesnių mokesčių. Visuomenė turėtų užduoti sau klausimą, kodėl tie žmonės daug rūko ir geria, kodėl nesirūpina savo sveikata. Dažniausiai žmogus rūko ar geria ne šiaip sau, o dėl kažkokios priežasties. Pavyzdžiui, kai mes patiriame stresą, griebiamės taurelės, nes išgėrę jaučiamės ramesni. Aš pats kažkada rūkiau, tačiau kai išsiaiškinau, kodėl rūkau, tuomet ir mečiau. Atsisakyti žalingų įpročių galime tik tuo atveju, jei išsprendžiame problemas, dėl kurių tai darome.

– Kokias pagrindines problemas matote Lietuvoje?

Viena vertus, matau Vyriausybės siekį nuveikti kažką gera ir tai gera tendencija. Jeigu jūsų Vyriausybė tęs pradėtus darbus, jūs būsite pavyzdys kitoms, dar tik ateinančioms į ES valstybėms. Kita vertus, susiduriate tiek su gydymo prieinamumo problemomis, tiek su sunkumais susimokėti už gydymą. Reikia sistemos, kuri padėtų bendradarbiauti pacientams ir medikams. Mano manymu, trūksta spartos, kuria būtų įtrauktos pacientų organizacijos sprendžiant apsaugos sistemos pertvarkos dalykus. Viskas vyksta per lėtai. Krizės metu taupydami jūs apkarpėte sveikatos apsaugos finansavimą. Tai neteisinga – šiai sričiai neturėtų būti taip drastiškai mažinamos lėšos. Investuoti į žmonių sveikatą būtina.

 

–  4  –

 

= = = = = = = = Ω = = Ω = = = = = =

 

 

 

5 Komentaras (+add yours?)

  1. Antanina Birute
    Sau 20, 2013 @ 17:56:38

    Teisingai, sutinku , kad seimo nariams kompensacijos negaletu buti ismokamos, as jau pasirasiau po tokio reikalavimo peticija

    Patinka

    Atsakyti

  2. Jolita
    Sau 20, 2013 @ 21:27:01

    As taip pat. Jie tokie patys kaip ir mes, ne kokie dievo isrinktieji…

    Patinka

    Atsakyti

  3. Nijolė
    Sau 21, 2013 @ 07:20:36

    Peticija tikrai gera, pasirašiau po ja, bet ką daryti ir kaip priversti LR Seimo narius dirbti? Kas gali šiandien patarti?
    Mūsų, NVO Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos komiteto narys, Ričardas Jonaitis, Asociacijos paruoštas peticijas, užregistruotas virtualioje erdvėje, raštus, prašymus išsiuntinėja visiems 141 LR seimo nariams el paštu.
    Iš LR Seimo narių atsakymų apskritai negauname.
    Norėjome su esamomis problemomis užsiregistruoti ir patekti pas LR Seimo Antikorupcinės komisijos pirmininką V Galių. Jo padėjėja užregistravo gegužės 8 d.
    Patarkite prašau, kaip priversti remiantis LR Konstitucijos 5 str. 3 d..nurodančia, kad “Valdžios įstaigos tarnauja žmonėms“ – priversti LR Seimo narius, įstatymo nustatyta tvarka bendrauti su rinkėjais?
    Pagarbiai
    Lietuvos Žmogaus teisių gynimo asociacijos
    pirmininko pavaduotoja
    Nijolė Orentaitė

    Patinka

    Atsakyti

    • Matelis
      Sau 21, 2013 @ 08:54:33

      Gerb. Nijole, mano žiniomis Jūs esate teisininkė, todėl manau, kad Jums truputį lengviau “nardyti“ įstatymų lavinoje nei man. Kita vertus, Jūs ir organizaciją turite tam tinkamą, o aš, kol kas dar nieko nesu įregistravęs. Turiu omenyje, kad mano supratimu, paanalizavus gal būt viešojo administravimo įstatymus, galima surasti str., kuris seimo narį įpareigoja atsakyti į piliečių, o tuo labiau NVO raštus. Ir jei taip, tada, nesulaukus atsakymo, kreiptis iki blankumo nutrintu keliu – į teismą? Man, pavyzdžiui, yra pasisekę vienas toks žingsnis. Prieš bene6 metus Kauno Žemėtvarka nustojo su manimi “bendrauti“: nesulaukiau atsakymo į paklausimą kokia tvarka pirmyn juda eilėje atgauti žemę, mano velionė Mama. Kai kreipiausi į Teismą ir jis iš esmės [nors tik dalinai] patenkino mano reikalavimą gauti informaciją, dar bandė tylėti, ignoruoti sprendimą… Tada kreipiausi į antstolį ir to jau pakako, kad net tą pačią dieną skubiai suruošė atsakymus. Taigi, kartais keista ta mūsų įstatyminė bazė, bet ji veikia per akibrokštinius faktorius. Man buvo keista tada: ką daryti, kai neteikia informacijos nors ir yra teismo sprendimas… Ir ne tik man buvo tada keista – atsakyti “ką daryti“ ne iš karto sugebėjo ir Teisingumo ministerija… Bet po savaitės ji konstatavo – kreipkis į antstolį. Taigi gal ir čia veikia analogija?

      Patinka

      Atsakyti

  4. zita
    Sau 23, 2013 @ 10:45:21

    Aišku,kad neturėtų būti mokamos Seimo nariams išeitinės kompensacijos…

    Patinka

    Atsakyti

Parašykite komentarą