welcome_chart

Smulkių „gudručių“ apgavikų šiandiena prisižiūrime ant kiekvieno kampo. Jie jau mažai stebina mus. Tačiau kai tokie veikia kaip juridiniai asmenys ir įsikuria miestų centruose, jausmas vis tiek nemalonus ir su juo susitaikyti sekasi ne kiekvienam…

Vakar, susitvarkę savo reikaliukus Kauno miesto centre, nutarėme kur nors gurkštelėti puodelį kavos ir važiuoti namo. Mano dažnu įpročiu jau tapo vežiotis su savimi fotoaparatą, nes gi tai čia, tai ten aptinki vis kokį nors netikėtumą, o juo miela pasidalinti ir su internautais. Ir šį kartą toks pomėgis labai pravertė…

Einame pro „Vero cafe“, bet į tą pusę nei nežiūrime, nes ten kava visada itin brangi ir joje kavą, mano giliu įsitikinimu, geria tik tie, kurie manosi, kad brangiai sumokėję, gavo kažką tokio, na, gal nepakartojamo. „Hesburger“ jau visai kas kita, čia balta kava suprantamos kainos, visada miela užeiti, tačiau eilė kaip reta, didelė, tad žengiame toliau. Prieiname senąją Kauno „Blyninę“. Nors jau žinome, kad čia praktiškai teišlikęs tik pavadinimas, o viduje siūloma kitokie, „modernūs“, užsieniečių liaupsinami patiekalai, kava yra kava, ji panaši bet kur. Jau praeityje sovietmetis, kai tekdavo tenkintis guašu ar tabaku „paskaninta“ kava. Dabar labiau tiktų posakis, kad „Kava ir Afrikoje kava“.

Prie durų, kaip ir daugelyje Lietuvos save gerbiančių maitinimo įstaigų, iškabintas bent jau dalinis MENIU su kainomis. Baltos kavos be pavadinimo rasti jau retai kur pavyksta, nes šiandiena pabalinta kava jau įvardinama kaip „Latte“ arba „Capucino“, nesvarbu, kad pienas ne iš Sicilijos, o melžtas iš lietuviškos žalmargės. Pirmuoju atveju užpilamas pienas būna suplaktas kokteilinėje, antruoju – įbarstoma kokių nors prieskonių… Na ką padarysi, kad daugelio net ir skrandžiai pasidavė vakarietiškoms madoms… Mes gi, šiuo atveju, ŽVELGĖME Į KAINAS.

Valio, kaina nors ir ne 2,50 lt. kaip visuose „Hesburgeriuose“, ne pati ir baisiausia – lauko reklamoje ji 4,0 lt. [žr. Nuotrauką], todėl užeiname ir atsistojame į nedidelę eilutę. Tačiau netrukus žvilgsnis užklysta už viduje esančio Menių, kur matome, kad kava kainuoja kur kas brangiau – 5,50 lt. „Kaip tai suprasti?“  – klausiame barmenės ir kasininkės, bet jos apsimeta, kad apie tai pirmą kartą girdi, o nežinojimui „patvirtinti“, viena jų išeina į gatvę, pasižiūri ir sugrįžusi sako, kad ji nustebinta, nei nenutuokia kas ten 4 litus parašė. Late kava pas juos kainuoja 5,50 lt. ir taškas. Nesvarbu, kad ten kainos ilaminuotos, o čia tik kreidele surašytos.

Tiek to, apsisukame ir išeiname. Aišku, apima toks nemielas, tarsi nepilnavertiškumo jausmas, jautiesi tarsi kaltas, kad kreipi dėmesį į kainas, ko, save gerbiančiam džigitui, tarsi nederėtų daryti. Bet ar iš tikro turime gėdintis tokių situacijų?

Nuo kada gi tas, kuris tave linkęs apmulkinti, visuomenėje įgavo teisuolio rolę, o apkvailinimams nepasidavusieji turime jaustis kaltais? Apgraibomis prisimenu, kad tarsi egzistuoja įstatymas, kuris numato bausmes už apgaulingą reklamą. Bet argi jis veikia? Man rodos, kad ne…, valstybė gi nesikiša į tarsi privačius santykius. Tik man atrodo, kad tie, kurie kartą apgauti vėl ir vėl eina į tą pačią vietą, yra paprasčiausi mulkiai. O kaip manote Jūs?

SAM_0366 SAM_0368 SAM_0367

Todėl baigsiu šį rašinį retoriškai filosofiniais pamąstymais. Su, jumoro pabarstukais… Tiek to ta vakarykštė kava, apsiėjau be jos. Sutaupiau vienuolika litų už du planuotus puodelius, kuriuos galėsiu išleisti kurią nors popietę atostogaudamas Kanaruose. Lietuvai nulis tokie pinigai. Bet kodėl tada kartais kai kurie valstybės tarnautojai siunta ant tų, kurie važiuoja dešrų pirkti į Lenkiją? Ir sako „va koks nepatriotas, pinigus iš Lietuvos išveža…“ Gi nieko patys nedaro, kad tie pinigai liktų čia.

++ ++ ++ ++ ++ ++ ++ ++ ++ ++ ++ ++ ++ ++ ++ ++ ++ ++ ++

2015-11-21 PRIERAŠAS: Šis straipsnelis rašytas prieš 2,5 metų. Šiandiena šioje patalpoje dirba jau visai kitas kolektyvas, kita bendrovė. Regis ir pavadinimas kiek kitoks, regis dabar vadinasi “Blynčius“. Todėl autorius atkreipia skaitytojų dėmesį, kad aukščiau esantis straipsniukas niekaip nesusijęs su dabartiniais šios blyninės atstovais. Viliuosi, kad čia dirba puikūs žmonės, o tuo įsitikinti pasistengsiu artimiausiu metu.